You are here
Espoo ennen ja jälkeen: Kuvia Matinkylästä
Rakennan vanhojen kuvien pohjalta "ennen ja jälkeen" -kokonaisuuksia. Täältä löydät kuvia Matinkylästä ennen ja jälkeen.
Matinkylän kartanon päärakennus 1961 ja 2022
Ylemmässä kuvassa on Matinkylän kartano sekä kartanoon kuuluvia rakennuksia vuonna 1961 (kuvaaja tuntematon, Espoon kaupunginmuseo). Alemmassa kuvassa lähes sama maisema 2022. Pääset kuvasarjaan Matinkylän kartanoon tästä, ja tätä rakennusta edeltäneen Matinkylän vanhan kartanon kuviin tästä.
Tielinjaus on pysynyt samana ainakin noin sata vuotta. Nykyinen kävelytie (entinen pääväylä) oli tällä paikalla ainakin 1932. Sen sijaan vuoden 1872 kartassa tielinjaus mutkitteli idempänä.
Tämä kuva olisi pitänyt ottaa hieman taaempaa ja enemmän oikealta. Valitettavasti olin siinä kohtaa pusikossa, josta ei saanut minkäänmoista kuvaa otettua.
Mattliden koulu 1970-luvulla ja 2022
Tässä on yksi tämän kuvasarjan hankalimpia kuvia. Yllä on Mattliden 1970-luvulla (kuvaaja tuntematon, Espoon kaupunginmuseo). Ympärillä oli paljon peltoa. Alempana kuva Nelikkotien varrelta, vuodelta 2022.
Tämä kuva olisi pitänyt ottaa hieman kauempaa ja enemmän oikeaslta. Silloin ei valitettavasti olisi saanut kuvaan mitään tuttua. Nyt tuo punainen tiiliseinä sekä sen vasemmalla puolella jännän muotoinen kaiketi asuntolan katto erottuvat vielä hiukan. Käyn joskus ottamassa tämän kuvan uusiksi silloin, kun ei ole lehtiä puissa.
Vanha ja uusi jäähalli Matinkylän urheilupuistossa
Tässä on Matinkartanontien ja Matinkadun risteysalue vuonna 1990 ja 2022. Ylemmässä kuvassa (Pentti Aalto, Espoon kaupunginmuseo) nakyy vanha kuplahalli ja taustalla Matinkylän jäähalli, jossa tuli itsekin katsottua lukuisia Kiekko-Espoon otteluita. Alempana taustalla Ilmatar-areena, ja vasemmalla edessä toinen jäähalli. Alempi kuva on allekirjoittaneen, niin kuin kaikki tuoreet kuvat tässä kokonaisuudessa..
Ylemmässä kuvassa on Matinkylän vanha jäähalli niin ikään marraskuussa 1990 (Pentti Aalto, Espoon kaupunginmuseo). Alemmassa kuvassa uusi Ilmatar-areena noin samasta kuvakulmasta.
Tämä kuva on oikeastaan ehkä kymmenen metriä liian etelästä. Vanhojen ilmakuvien mukaan vanha jäähallin pohjoisen puolen seinä oli 5-10 metriä pohjoisemmassa kuin Ilmatar-areenan seinä nyt. Eli tämä on lähes sama kuvakulma, ei ihan sama kuvakulma.
Kirpputori 1987 ja Matinkartanontien sekä Aapelinkadun risteys
Ylempänä Eero Laamasen kuva vuodelta 1988, alempana sama kesällä 2022. Jouduin käyttämään laajaa objektiivinäkymää että sai kaiken mukaan, siksi lievä perspektiiviharha.
Leikkipuisto Matinkylässä 1972 ja Matinkylän avoin päiväkoti 2022
Ylempi kuva on vuodelta 1972 (Jussi Kautto, Espoon kaupunginmuseo). Alempi kuva on hieman liikaa vasemmalta (mutten halunnut mennä pensaaseen). Sekä avoin päiväkoti että uusi päiväkoti ovat "linjalla".
Matinraitti ja vesitorni 1988 ja 2022
Ylemmässä kuvassa Matinraitti vuodelta 1988 (Pentti Aalto, Espoon kaupunginmuseo) ja kesältä 2022.
Tämä kuva on muutama sata metriä länteenpäin edellisestä kuvaparista. Tuoreempi kuva on hieman taaempaa kuin ensimmäinen kuva, Otin tämän kuvan sillalta, olisi pitänyt olla objektiivi mukana. Kannattaa tarkastella vasemalle kääntyvää pikkutietä, se on täsmälleen samalla paikalla.
Kampaamo Matinraitilla 1972 ja sama rakennus nyt
Ylempi kuva on vuodelta 1972 (Jussi Kautto, Espoon kaupunginmuseo), alempi kesältä 2022.
Paljoa ei ole muuttunut. Kampaamon liiketila on teipattu umpeen.
Kuvat Matinkyläntien varrelta 1988 ja 2022
Kuva Matinkyläntien varrelta 1988 (Pentti Aalto, Espoon kaupunginmuseo) ja 2022. Masema on voisiko sanoa vehreämpi. Tämä kuva olisi pitänyt ottaa hieman vasemmalta päin, mutta sieltä katsottuna rakennuksen olisivat jääneet puiden taakse.
Espoo ennen ja jälkeen Espoo ennnen ja jälkeen -sarjaan olen koostanut kuvapareja. Laajennan sarjaa tasaiseen tahtiin. Lisäksi sinua voisi kiinnostaa Kadonnut Espoo -sarja, jossa esittelen paikkoja ja rakennuksia joita ei enää ole. Lähteinä usein museot tai Finna-arkisto. Kannattaa tutustua myös Espoon historia -kokonaisuuksiin. |