Header

Kadonnut Espoo: Viherlaakson saippuatehdas, myöhemmin kansakoulu

Viherlaakson kansakoulu 1950-luvulla.

Viherlaaksoon valmistui saippuatehdas vuonna 1914.  Toiminta ei jatkunut kauaa, vararikon myötä Espoon kunta osti rakennuksen 1922. Siinä toimi kansakoulu aina Viherlaakson koulun valmistumiseen asti. Rakennus purettiin 1970-luvulla.

Yllä oleva kuva on Espoon kaupungin, kuvaaja tuntematon.

Viherlaakson kansakoulu 1959.

Tässä on opettaja Hilda Laaksosen kuva talvelta 1959. Nykyisin tällä paikalla sijaitsee Viherlaakson koulun alakoulun liikuntasali.

Ilmakuva vuodelta 2021.

Tässä on ilmakuva vuoden 2021. Viherkallion koulu on keskellä, liikuntasali on vaaleampi osa vasemmalla ylhäällä. Koulun vasemmalta puolen menee Viherlaaksontie, ja koulun edessä on Viherlaaksontien ja Viherlaaksonrannan risteys.

Kartta vuodelta 1950.

Sitten mennään vuoteen 1950. Rajaukseni on hieman väljempi. Yhäällä keskellä näkyy vanha saippuatehtaan rakennus. Viherlaaksontien tekee mutkan, se on alunperin kulkenut kauppojen edestä mäen päältä. Samalla paikalla on nytkin kävelytie. Vaikuttaa siltä, että Viherkalliontie on ollut melko samalla paikalla jo pitkään.

Tässä kohden muuten henkilökohtaista historiaani. Asuin kuusivuotiaaksi asti ylemmän kuvan "alimmassa" kerrostalossa koulusta etelään. Muistan, kun pienenä käytiin potkimassa palloa koulun kentällä. Olin vuoden päässä siitä, että ala-asteeni olisi alkanut Viherkallion koulussa.

Viherlalaakson kansakoulun opettajien asuntola.

Koulun vieressä oli opettajien asuntola. Tässä vuoden 1962 kuvassa se on kuvattu koulun kentältä, eli kansakoulu on ollut uskoakseni tästä kuvasta katsottuna vasemmalla. Kuva Hilda Laaksosen (Espoon kaupunginmuseo).

Opettajien asuntola 1962.

Vuonna 1962 muodikkailla opettajilla oli muodikkaita vieraita. Kuva edelleenkin Hilda Laaksosen.

 

Kadonnut Espoo

Kadonnut Espoo -sarjassa esittelen paikkoja ja rakennuksia joita ei enää ole. Lähteinä usein museot tai Finna-arkisto. Kannattaa tutustua myös Espoon historia -kokonaisuuksiin.

 

Rent a cabin

Idyllic cottage for rent in Noux, Espoo. Located in the middle of Nuuksio National Park.

Read more!

Rajaa sisältöä

E.g., 07.2024