Header

Parasta kriminaalipolitiikkaa on toimiva sosiaalipolitiikka

Kävin viikonvaihteessa vihreiden kriminaalipoliittisen työryhmän kanssa Kakolassa, siis Turun vankilassa. Eivät ole olosuhteet häävejä, pieniä sellejä täynnä porukkaa, ja liian vähän vartijoita.

Suomessa vankien määrä on kasvanut kolmanneksen viimeisen viiden vuoden aikana. Myös tuomioiden pituus on kasvanut. Vankilat ovat täynnä. Samaan aikaan ei rikosten määrä eikä vakavuus ole kasvanut. Toisin sanoen aiempaa lievemmistä rikoksista tuomitaan aiempaa pidempiä tuomioita.

Rikollisuutta esiintyy vähemmän maissa joissa tulonjako on tasainen, sosiaalipolitiikkaan ollaan valmiita satsaamaan ja järjestelmään ja muihin ihmisiin luotetaan.

Yhteiskunnallista turvallisuutta pidetään siis parhaiten yllä tasaisella tulonjaolla ja reilulla meiningillä. Lisäsatsaus peruskouluun tai sosiaaliturvaan vähentää rikollisuutta merkittävästi enemmän kuin uuden vankilan rakentaminen.

Yksi vankilassa vietetty vuosi maksaa yhteiskunnalle yli 41 000 euroa. Aika paljon rahaa. Myös tuomioistuimesta tulee kuluja. Kun säästää vankilamenoissa, voi sijoittaa enemmän sosiaalipalveluihin. Tämän seurauksena rikoksia tehdään vähemmän. Kaikki hyötyvät. Etenkin vankilasta ”kotiutumista” tulee tukea.

Entä jos vaan kiristetään linjaa ja pidennetään tuomioita? No, onhan meillä esimerkkinä Yhdysvallat. Vankeja suhteessa kymmenkertainen määrä meihin verrattuna, kulut tähtitieteelliset, ja rikoksia paljon enemmän kuin Suomessa. Ei tilanne, jota erityisesti kannattaa tavoitella.

> Kuvia Turun vankilasta

Rent a cabin

Idyllic cottage for rent in Noux, Espoo. Located in the middle of Nuuksio National Park.

Read more!

Rajaa sisältöä

E.g., 06.2024