Header

Asuntomessut muuttivat Kauklahden ilmettä

(Keski-Espoon Sanomat 3/2006)

Espoon asuntomessut keräsivät heinä-elokuussa Kauklahteen 174 305 messuvierasta. Vanhan Kauklahden kyläraitin viereen nousi 13 hehtaarin asuntomessualue: uusia asuntoja alueella on 263, joista messunäyttelykohteita oli kaikkiaan 58.

Asuntomessualueen yleisilme on tiivis ja värikäs. Rakennusten julkisivuissa on käytetty rohkeasti värejä. Alueen tontit ovat verrattaen pieniä mutta tiiviin ja tehokkaan massoittelun ansiosta kodeille on kuitenkin saatu kohtuullisen kokoiset pihat.

Messualueen asuntokanta on vaihtelevaa. Hulppeiden omakotitalojen lisäksi alueella on rivitaloja sekä myös nuorisolle suunnattuja vuokra-asuntoja. Tosin omakotitalotkin ovat tiiviisti rakennettuja ja pienempiä kuin viime vuosien asuntomessuilla. Vammaisille suunnatut huolella toteutetut asunnot on sijoitettu torin laidalle, lähelle palveluita. Asuntomessualueella on kookkaiden omakotitalojen lisäksi rivitaloja sekä kiinni katuun rakennettuja matalia kerrostaloja.

 

Kotilo keräsi yleisöä

Keskustelua messuyleisössä herätti etenkin päreillä kauttaaltaan verhoiltu Kotilo. Tämä yli kaksisataaneliöinen kotilon muotoinen rakennus koostuu oikeastaan vain yhdestä suuresta tilasta. Jopa suihku omassa nurkkauksessaan on osa tätä yhtenäistä tilaa.

Trendinä messukodeissa tuntui olevan lasitetut parvekkeet ja terassit. Niitä asunnoissa riittää. Parhaimmillaan yläkerran parveke sijaitsi terassin yllä yhtenäisessä lasitetussa tilassa, eli tavallaan parveke sijaitsi itse parvekkeella. Onhan se hienoa kun voi auringon kulun mukana vaihtaa oleskelupaikkaa, mutta ehkä joskus liika on liikaa.

 

Palttina kylän keskellä

Asuntomessualueen sydän on kylätalo Palttina. Kylätalossa toimivat päiväkoti ja esikoulu. Talossa järjestetään myös koululaisten aamu- sekä iltapäivätoimintaa. Asukkaille on mahdollista pitää talon tiloissa kokouksia ja erilaisia harrastepiirejä. Taustalla on ajatus jonka mukaan avoimet varhaiskasvatuspalvelut kannustavat lapsia ja aikuisia yhteistoimintaan sekä yhteisöllisyyteen.

Rakennuksessa toimii myös avoin päiväkoti, jossa vanhemmat voivat löytää seuraa samassa elämäntilanteessa olevista ihmisistä lasten leikkiessä keskenään, myös ohjatusti.

Rakennuksen yhteydessä toimii asukaspuisto, jonka kohtaamispaikkaa kutsutaan kylätuvaksi. Siellä voi lukea lehtiä takan ääressä ja rupatella kahvikupposen ääressä. Nähtäväksi jää millaisen roolin uusi talo saa kauklahtelaisten arjessa, puitteet ainakin ovat hienot.

Asukaspuisto rajautuu Palttinapuistoon. Puisto on väljä ja jakaa asuntomessualueen kahtia tuoden avaruutta muuten melko tiiviille alueelle

 

Keskellä kaikkea

Kauklahden asuntomessualue on poikkeuksellinen, sillä se on rakennettu keskelle perinteistä kylämaisemaa. Palvelut löytyvät pääosin alueelta, eikä juna-asemalle ole juurikaan matkaa alueen sijaitessa aivan aseman vieressä.

 

Palvelut pelaavat ja asuinalue on valmis

Tikkasten perhe, äiti Jutta, isä Sami ja lapset Ella ja Iisa, asettuu rutinoituneesti kameran eteen poseeraamaan. Perhe rakennutti asuntomessuille omakotitalon "avaimet käteen" –sopimuksella. Talon rakentamisesta vastasi Projektinjohto GSP. Asuntomessuista on runsas kuukausi, ja arki on alkanut asettua Kauklahteen.

-Alue on valmis ja tänne on ollut helppo asettua. Pihat ja istutukset ovat jo kunnossa, mikä on harvinaista uudella asuinalueella, toteaa Sami Tikkanen.

- Rakennusprojekti, kilpailu- ja suunnitteluvaiheineen, kesti kaksi ja puoli vuotta. Alueeseen oli jo ehtinyt tutustua, ja oma talo tuntui kodilta jo muutettaessa, Jutta Tikkanen jatkaa. Kauklahdessa on sosiaali- ja terveyspalveluita tarjolla hyvin, kaupallisia palveluita voisi tulla lisää – alueen asukasmäärä kun on vieläkin kasvussa. Kaiken kaikkiaan asuntomessualueen kaava ja toteutus ovat parempia kuin osasi odottaakaan, Jutta lisää. Myös kylämäinen tunnelma on saavutettu.

Tony Hagerlund
Artikkeli on julkaistu Keski-Espoon Sanomissa 3/2006.

Rent a cabin

Idyllic cottage for rent in Noux, Espoo. Located in the middle of Nuuksio National Park.

Read more!

Rajaa sisältöä

E.g., 06.2024