Header

Espoon Automuseossa monenlaisia kulkupelejä

(Keski-Espoon Sanomat 2/2006)

Espoon Automuseo sijaitsee Pohjois-Espoossa, Pakankylässä. 26 vuotta toiminnassa ollut museo on Suomen vanhin automuseo. Pelkästään autoja museossa on esillä toista sataa, lisäksi esillä on niin moottori- kuin polkupyöriäkin. Museoon on kerätty kaikenlaista muutakin autoiluun liittyvää esineistöä, näytteillä on muun muassa entisaikainen Suomen armeijan autokomppanian opetusvälineistöön kuulunut simulaattori.

Vanhassa navettarakennuksessa

Espoon automuseo toimii Pohjois-Espoossa, Pakankylän kartanon vanhassa navetassa. Navetta rakennettiin vuonna 1915, eli rakennuksella on pian ikää sata vuotta. Autoja, ja monenlaisia muitakin kulkuvälineitä, on museossa kahdessa kerroksessa.

- Museo elää pääsymaksuilla. Perusnäyttelyn lisäksi houkuttelemme kävijöitä uudelleen vuosittain vaihtuvilla teemanäyttelyillä. Perheille tarjoamme myös muuta aikaan ja autoiluun liittyvää aineistoa, kertoo Espoon Automuseo ry:n puheenjohtaja Per-Olof Öller. Museosta löytyy vanhoja radioita, lehtiä ja muuta ajankuvaan kuuluvaa.

Osa museon autoista on ajokelpoisia, ja monet autoista pääsevätkin silloin tällöin ulkoilmaan. Muutamat autot ovat aika ajoin tilausajossa etenkin hääjuhlissa.

Osa museon autoista on entisöityjä uuden veroiseen kuntoon. Joukossa on poikkeuksiakin, muun muassa alkuperäisessä kunnossa oleva A-mallin Ford vuodelta 1931.

Vuosittain vaihtuva teemanäyttely

Joka vuosi automuseossa on esillä vaihtuva näyttely. Tämän vuoden teema on polkupyörät. Museon toisessa kerroksessa on useita kymmeniä erilaisia polkupyöriä. Joukossa on pyöriä niin 1900-luvun alkupuolelta kuin vuosikymmenen, parin takaa. Onpahan joukossa tandempyöriäkin, yhdessä polkijat istuvat rinnakkain, toisella pääsee kahteen suuntaan ja pyöräilijät istuvat selät vastakkain.

Teemanäyttelyiden jäljiltä museon pysyväisnäyttelyyn on jäänyt pysyvästi esille monia helmiä. Viime vuoden kääpiöautonäyttelystä museoon jäi esille muun muassa vuoden 1960 kolmirenkainen Messerschmitt tai edestä aukeava BMW.

Autoja idästä ja lännestä

Espoon automuseossa on autoja kaikkialta autoja valmistavasta maailmasta. Merkittävä osa autoista on Amerikasta, mutta mukana on eurooppalaisen tuotannon lisäksi myös itäeurooppalaisia autoja. Kymmenen vuotta Berliinin muurin murtumisen jälkeen automuseo juhlisti asiaa Trabant-näyttelyllä.

Nuorempiin museovieraisiin vetoaa muun muassa "Aku Ankan auto", 313:n esikuvana toiminut Plymouth vudelta 1934. Autossa on todellisuudessakin takaluukku, jossa matkustajat – tai Aku Ankan tapauksessa veljenpojat - voivat istua.

Öller kertoo monia vauhdikkaita tarinoita autoilun historiasta. Esimerkiksi, että Citroën on saanut nimensä sitruunasta: autotehtailijasuvun ensimmäisenä sukunimen käyttöön ottanut oli Belgiasta Ranskaan muuttanut hedelmäkauppias. Alkuaikoina Citroënit olivat aina sitruunankeltaisen värisiä.

Osa autoista lahjoituksia, osa hankittuja

- Autoja on saatu museoon kolmella tapaa, toteaa Öller. Osa autoista on hankittu ostamalla, usein silloin kuin niitä on huokealla saatu.
- Esimerkiksi 1950- ja 60-luvun perheautoja sai vielä 1980-luvulla halvalla, nyt ne ovat arvoautoja.

Lisäksi autoja on lahjoitettu museolle tai annettu. Keräilijä on voinut antaa kokoelmansa museossa esille pidettäväksi. Tätä kautta esimerkiksi teemanäyttely mopedeista on saanut pysyvän kodin automuseosta.

- Keräilijöillä on pulaa tilasta. Täällä niistä pidetään huoli ja muutkin pääsevät niitä ihailemaan, toteaa Öller. Automuseossa on esillä myös yhdistysten jäsenten autoja.

Automuseo on auki touko-elokuun joka päivä paitsi maanantaisin. Keväällä ja syksyllä museo on auki viikonloppuisin.

Tony Hagerlund
Artikkeli on julkaistu Keski-Espoon Sanomissa 2/2006.

Rent a cabin

Idyllic cottage for rent in Noux, Espoo. Located in the middle of Nuuksio National Park.

Read more!

Rajaa sisältöä

E.g., 06.2024